Chateau du Galg - Kasteel Van den Weyngaert

 


 

Het gebied de Galgehoef (50 ha) werd in 1899 door de Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen voor 200.000 frank aan de familie Antoon Van den Weyngaert verkocht. Op de Galgevelden, waar destijds misdadigers van de Heerlijkheid Ekeren werden opgeknoopt, stond een 225 jaar oude hoeve. Deze werd gesloopt om plaats te maken voor een prachtig kasteel, getekend door Floris Verbraeken. Het gebouw van 15 op 15 meter telde twee verdiepingen en een spitse toren met windwijzer. Het volledige domein werd afgesloten door een ijzeren hekwerk, waarvan nog stukken bestaan in de Floris Verbraekenlei. Vooraan in deze straat bevindt zich een servitudeweg die leidde naar een boerderij en stallen, schuur en wagenhuis. Elk kasteeldomein bezat immers dergelijke aanhorigheden.
 


 

Op 10 februari 1912 werd de familie in rouw gedompeld door het overlijden van Antoons echtgenote, Maria Theresia Aernouts. Op 13 januari 1914 huwde Antoon op het kasteel met zijn tweede echtgenote, de dertig jaar jongere Henriette Sylvie Marie Elisabeth Vandemeulebroucke, geboren te Meerhout op achtien november 1884.



Op het kasteel woonden ook schoonouders Dieudonné (Godegaaf in de kiezerslijsten van 1931) Vandemeulebroucke-Johanna Leopoldine Andries in.

Dieudonné (kolenhandelaar volgens de kiezerslijst) was op 23 april 1860 in Ruyen (Oost-Vlaanderen) geboren. De ongehuwde schoonbroer Alfons Maria J.P. Vandemeulebroucke, zonder beroep, geboren te Meerhout op 23 oktober 1893, stond er eveneens ingeschreven. Antoon Van den Weyngaert, die dagelijks vanuit zijn kasteel aan de Boskapellei 48 de straat overstak naar zijn directiekantoor in het Antverpiagebouw, overleed op 21 oktober 1925. De schoonouders van Antoon Van den Weyngaert bleven op het kasteel wonen.


 

'Vrij en Vrolijk' naar Kasteel de Galg, nu jeugdzorg in OBC Mastenhof

In 1938 werd het kasteel met aanhorigheden door Dieudonné Marie Van de Meulebroucke en Jeanne Leopoldine Andries verkocht. Karel Gerard Guilmin kocht het voor 350.000 frank.

Op 5 mei 1951 verkocht hij het voor 1,35 miljoen aan Florent Remi Quadens en zijn vrouw Elsa Felicée Marie Vrydag. Deze Remi Quadens was in 1931 in Kapellen een instituut voor moeilijk opvoedbare kinderen begonnen. In Brasschaat stichtte hij vzw Openluchtopvoeding en vestigde aan de Miksebaan een speciale school met internaat 'Vrij en Vrolijk'. In 1963 droeg Quadens Kasteel de Galg over aan de vzw Openluchtopvoeding. In 1968 werd hij opgevolgd door zijn vroegere medewerkster Maria Wens, professor orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Gent. Toen volgden rampzalige jaren met povere leefomstandigheden voor de jongeren, nijpend personeelstekort en achterstallige lonen. Dat leidde tot personeelsstakingen. Vrij en Vrolijk werd opgedoekt en in 1983 kwam er een totaal nieuwe constructie.

Het Galgkasteel had inmiddels de naam Mastenhof gekregen. Het gebouw werd meer en meer verwaarloosd en beantwoordde niet meer aan de vereiste normen qua veiligheid en comfort.

In 2010 werden naast het kasteel nieuwe paviljoenen opgetrokken waar een veertigtal jongeren verblijven. De instelling heet nu Observatie- en behandelingscentrum (OBC) Mastenhof. Het richt zich tot jongens en meisjes van 6 tot 21 jaar met gedrags- en/of emotionele problemen.

In 2012 werd het kasteel gesloopt in plaats van gerenoveerd. Alleen de toren (zonder spits) bleef behouden. De sociale appartementen en woningen die in de plaats kwamen, kregen de naam 'aanleunwoningen' omdat de bewoners kunnen genieten van de zorgfaciliteiten in het Dienstencentrum Antverpia.