Brasschaat kiest

Nuttige informatie over de aankomende verkiezingen in Brasschaat.

Brasschaat kiest

Op zondag 14 oktober 2018 moeten we met z’n allen weer naar het stembureau. Deze keer brengen we een stem uit om een gemeenteraad en provincieraad te kiezen. De belangrijkste vraag daarbij is wie wil jij dat jouw gemeente en provincie bestuurt?
Net als bij de vorige verkiezingen kan je in Brasschaat elektronisch stemmen. Het gemeentebestuur wil alles zo snel en soepel mogelijk laten verlopen. Er zijn 30 stembureaus verdeeld over 7 locaties. Samen zijn er 167 stemhokjes voorzien. Je kan die dag stemmen van 8 tot 15 uur.

Alle definitieve lijsten met partijen en kandidaten vind je terug vanaf 24 september op www.brasschaat.be en op vlaanderenkiest.be

lijsten en uitslag

stemmen op naam of lijst?
Om geldig te stemmen kan je

 • Ofwel een lijststem geven bovenaan een kandidatenlijst
 • Ofwel één of meerdere kandidaten binnen 1 lijst je stem geven
 • Ofwel een lijststem én één of meerdere kandidaten binnen 1 lijst je stem geven

Om geldig te stemmen moet je in elk geval binnen één lijst blijven.
Een blanco stem wordt niet meegeteld bij het verdelen van de zetels. Ook een ongeldige stem wordt niet meegeteld.

stemmen met volmacht

 1. Hoe geef je een volmacht?

  • Vul het volmachtformulier in dat je terugvindt op www.brasschaat.be en onderteken dit.

  • Zorg voor een attest dat bewijst dat je zelf niet naar het stemlokaal kan gaan (medische redenen, beroepsredenen, ….).

  • Bezorg beide formulieren én je oproepingsbrief aan de persoon die je volmacht geeft.

  • Als je een volmacht geeft omdat je op reis bent, moet je een extra document komen halen op het gemeentehuis. Dit kan op afspraak.

 1. Wat doet de volmachtkrijger?

  • Geef op de dag van de verkiezingen beide formulieren (volmachtformulier en attest) aan de voorzitter van het stemlokaal.

  • Tevens geef je ook je eigen identiteitskaart, oproepingsbrief én de oproepingsbrief van de volmachtgever af aan de voorzitter.

stemlokalen
De nummers verwijzen naar het nummer van het stemlokaal. Het nummer van het stemlokaal waar je je stem moet uitbrengen, vind je op jouw oproepingsbrief.

WIJK CENTRUM
Gemeenteschool Gib
Door Verstraetelei 50
Bureau 1 t/m 3
Miksebaan 47
Bureau 4 t/m 7

WIJK DRIEHOEK
Gemeenteschool Gibo Het Heiken
Het Heiken 47
Bureau 8 t/m 12

WIJK VRIESDONK
Sint Michielscollege
Kapelsesteenweg 72 (ingang Zwaantjeslei)
Bureau 13 t/m 14

WIJK MARIABURG
Gemeenteschool Gibo Mariaburg
Annadreef 7
Bureau 15 t/m 17

WIJK BETHANIE
Academie voor muziek en woord
Ploegsebaan 144 (ingang Zilverberkenlei)
Bureau 18 t/m 20

WIJK KAART
Gemeenteschool Gilo Kaart
Leeuwenstraat 50
Bureau 21, 22, 23 en 26
Leeuwenstraat 50 (ingang Middelkaart)
Bureau 24, 25

WIJK MARIA-TER-HEIDE
Gemeenteschool Gibo Heide
Bredabaan 1093 (ingang Brechtsebaan )
Bureau 27 t/m 30
De dienst burgerzaken in het gemeentehuis is voor de verkiezingen extra geopend op zaterdag 13 oktober van 9 tot 12 uur en op zondag 14 oktober van 7u30 tot 15 uur. Je kan hier terecht voor volmachten, verloren oproepingsbrieven en alle andere vragen in verband met de verkiezingen.

Hoe ga je te werk bij het stemmen? Juist stemmen in 12 stappen
Je vindt hier meer informatie over hoe je te werk gaat bij het stemmen. 
Via dit filmpje krijg je meer informatie over het digitaal stemmen. 

vragen over de verkiezingen?
Alle informatie over de verkiezingen kan je vinden op de officiële verkiezingswebsite van de Vlaamse Overheid: www.vlaanderenkiest.be. Je kan er ook alle definitieve kandidatenlijsten vinden.Op de verkiezingsdag geeft deze website tussentijdse resultaten. De website vernieuwt voortdurend. Je ziet de uitslag evolueren. Eenmaal de resultaten volledig en definitief zijn, weet je ook meteen wie verkozen is.

oefenen met een demotoestel?
Sinds 17 september staan er op verschillende Brasschaatse locaties oefenstemcomputers opgesteld waarop inwoners kunnen oefenen voor de verkiezingen van 14 oktober. Het elektronisch stemmen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Daarom staan er in onze drie DC’s en de Remise stemcomputers opgesteld waarop alvast eens kan getest worden hoe je tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen een correcte stem uitbrengt.
Iedereen is welkom in DC Antverpia, DC Maria-ter-Heidehoven en DC Vesalius, de Remise om de stembusgang van 14 oktober alvast voor te bereiden, in principe op weekdagen steeds tussen van 9 en 17 uur. 
Op 8 oktober worden deze oefencomputers verwijderd.


Registreer je op Beldonor.be
Jouw organen kunnen iemands leven redden, een mooier gebaar is er niet. Wie weet heb je op een dag zelf een orgaan nodig. De wet op orgaantransplantatie voorziet dat iedere Belg automatisch orgaandonor is. Echter na je overlijden wordt de familie nog steeds geraadpleegd. Ze staan dan voor een moeilijke beslissing omdat ze je wensen niet kennen. Op de dienst Burgerzaken kan je uitdrukkelijk toestemming geven als orgaandonor. Je kan ook uitdrukkelijk verzet aantekenen.
De registratie is volledig gratis en kan steeds door jou herzien worden. Kom persoonlijk naar het gemeentehuis met je identiteitskaart. Jouw verklaring wordt geregistreerd in het rijksregister en je krijgt onmiddellijk een ontvangstbewijs mee. Op zaterdagvoormiddag 13 oktober en zondag 14 oktober is het gemeentehuis open. Je kan dan de registratie laten uitvoeren. Wil je op een ander moment komen? Maak dan een afspraak via www.brasschaat.be (‘orgaandonatie’).


meer info
dienst Burgerzaken | Verhoevenlei 11 | burgerzaken@brasschaat.be | T 03 650 29 30 | www.beldonor.be

 

Uitgelicht