Elke seconde telt!

Rookmelders laten je niet stikken!

Wist jij dat als er 's nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Investeer daarom in voldoende rookmelders om jou en je gezin tijdig te alarmeren. Jaarlijks sterven er in België meer dan 100 mensen door woningbranden. Zorg mee dat we deze slachtoffers kunnen vermijden! Brandveiligheid is immers iedereen zijn verantwoordelijkheid.

Koop goede rookmelders!

Rookmelders kan je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken. 
Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604.
Hou steeds rekening met de wettelijke voorschriften in ons gewest.

rookmelderrookmelder  

Hang je rookmelders op de juiste plaats

Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, ben je voldoende beschermd tegen brandgevaar.

Neem daarom deze tips ter harte:

  • Alle woningen zijn veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Het maakt niet uit of de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk).
  • Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis en op elke bewoonde verdieping van het huis.
  • Rookmelders in de keuken of badkamer kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken en stoom. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Je kan hier kiezen voor een thermische rookmelder.
  • Alle andere kamers voorzie je best van een rookmelder. Ga eens na bij je thuis waar er mogelijk risico is op brand. Denk maar aan de berging met wasmachine en droogkast, de slaapkamer met televisie en elektronische apparaten, aan de elektriciteitsteller,…
  • Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
  • Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
  • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
  • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

onderhoud je rookmelder


meer info
https://www.speelnietmetvuur.be/nl/rookmelders/

Uitgelicht