FotoForum Brasschaat

10 sterke laureaten geselecteerd

Van 9 tot en met 25 maart 2018 vindt de 2de editie van FotoForum Brasschaat plaats. Het 2-jaarlijkse kunstproject besteedt niet alleen aandacht aan gevestigde waarden in de fotografie, maar wil vooral ook een forum bieden aan nieuw en vaak nog onbekend talent. Daar werd de voorbije maanden naar gezocht via de wedstrijd FotoForum Talent. Uit de talrijke inzendingen selecteerde de jury ondertussen 10 laureaten die hun bekroonde foto’s zullen exposeren tijdens FotoForum Brasschaat.

Eind 2017 meldden uiteindelijk 163 deelnemers zich aan. In totaal werden bijna 2.000 foto’s ingezonden (254 reeksen van minstens 5 beelden). Het was voor de jury een hele kluif om hieruit 10 laureaten te selecteren: 5 in de categorie jonger dan 30 jaar en 5 laureaten vanaf 30 jaar. Een beperking qua leeftijd was er echter niet en ook nu weer waren de deelnemers vrij in de keuze van hun onderwerp.

Met de steun van de externe juryleden Liesbet Grupping (fotograaf & docent), Caroline Vincart (curator Fomu Antwerpen) en Jan Desloover (artdirector De Standaard) werd de selectie succesvol afgerond. De jury toonde zich na afloop erg opgetogen over het niveau en de kwaliteit van de talenten die kwamen bovendrijven. “We spreken hier over 10 sterke laureaten die onze aandacht meteen wisten te grijpen en ons bleven boeien. Dat effect zal hun fotografisch werk ongetwijfeld ook hebben op het publiek”, aldus de jury.

De 10 laureaten van FotoForum Talent 2018 zijn: Jeroen Janssens, Simon Lenskens, Mira Verstraeten, Sjoerd Houben en Viktor Van Hoof in de leeftijdscategorie jonger dan 30 jaar; Miranda Schmitz, Koen Schrije, Pauline Niks, Alexey Shlyk en Evelien Gysen in de categorie vanaf 30 jaar. Hun professioneel afgewerkte foto’s – in samenwerking met Milo-Profi – zijn tijdens FotoForum Brasschaat 2018 te bezichtigen in de Ruiterhal in het gemeentepark.

collage fotoforum

 

brede waaier
In totaal staan er 9 tentoonstellingen op het programma van FotoForum Brasschaat 2018. De expositie door de laureaten van FotoForum Talent is er slechts 1 van. Op diverse locaties in de gemeente zal fotografie in de brede zin aan bod komen. Gastfotografen Nick Hannes en Veronika Pot palmen respectievelijk Galerie Van den Weyngaert (Antverpia) en de Sint-Jozefskapel in voor een solotentoonstelling. In de inkom van de Ruiterhal krijgen de laureaten van .tiff 2017 in samenwerking met het Fomu Antwerpen een beperkte expositie.

Wat natuurfotografie betreft, staat het publiek een dubbeltentoonstelling te wachten. Natuurfotograaf Bernard Castelein neemt de toeschouwers mee naar de Altiplano van de Andes en leden van de Bond Verantwoorde Natuurfotografie tonen een uitgepuurde selectie van hun foto’s. Met het werk van de hier onbekende jonge Boliviaanse fotograaf Satori Gigie over de Cholitas krijgt FotoForum Brasschaat 2018 opnieuw een internationaal tintje.

foto’s in de vitrine
In samenwerking met bijna 40 winkeliers langs de Bredabaan in het centrum van Brasschaat en in Maria-ter-Heide komt het tentoonstellingstraject “In de vitrine” tot stand. In de etalages van de deelnemende winkels – herkenbaar aan het logo van FotoForum Brasschaat – zal telkens 1 foto te zien zijn. Deze foto’s vormen een selectie uit het werk van 16 afgestudeerden en specialisten fotografie van Academie Noord in Brasschaat.

 “Het gaat om heel gevarieerd werk. Door de vitrines als tentoonstellingsplek te gebruiken willen we komen tot een boeiende interactie tussen de toeschouwers, het fotografisch werk en de aparte locaties. Het traject langs de winkeletalages met foto kan op eigen tempo te voet of met de fiets gevolgd worden. Het project is een winwin voor de winkeliers, de exposanten en de bezoekers”, aldus Lutgard Heyvaerts, curator van “In de vitrine”.

100 jaar terug in de tijd
Met het historisch werk van legerarts Henri Mau gaat FotoForum Brasschaat 100 jaar terug in de tijd. Zijn opnames aan het IJzerfront bieden een unieke kijk op het leven in en achter de loopgraven tijdens de 1ste Wereldoorlog. Met een selectie hieruit wordt een bijzondere buitententoonstelling opgezet op de site van het Gunfire Museum vlakbij het vliegveld in Brasschaat (Maria-ter-Heide). De originele foto’s van Henri Mau maken sinds 2008 deel uit van de collectie van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Verder is er nog de lezing door Nick Hannes op 14 maart. Met Joachim Naudts (curator Fomu) als moderator gaan op 22 maart 4 fotografen in gesprek met elkaar. De organisatoren wisten hiervoor niet de minsten te strikken: Magnum-fotografen Harry Gruyaert en Bieke Depoorter, alsook Jan Rosseel en Franky Verdickt. Op 15 maart wordt de film “Finding Vivian Maier” vertoond. Tot slot speelt het Bram Weijters Trio op 21 maart het concert “Altiplano”, geïnspireerd op de beelden van Bernard Castelein. De lezingen, film en concert vinden altijd plaats om 20.30 uur in Theater Hemelhoeve en tickets zijn te bestellen via www.cultuurcentrumbrasschaat.be

Cultuurcentrum Brasschaat organiseert FotoForum Brasschaat in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers Bernard Castelein en Lutgard Heyvaerts.

meer info
www.fotoforumbrasschaat.be

affiche fotoforum

 

Uitgelicht