Handicap bewijzen?

Gebruik de European disability card.

Personen met een handicap kunnen voortaan gratis een ‘European Disability Card’ (EDC) aanvragen. Die EDC is een gelijkvormig document waardoor de kaarthouders gemakkelijker een ‘bewijs’ van hun handicap kunnen voorleggen om vlot toegang te krijgen tot sport-, cultuur- of vrijetijdsbestedingen. Opgelet: de EDC vervangt de parkeerkaart niet!

Wat is het nut?
Een dergelijke kaart bestond nog niet waardoor mindervaliden steeds een attest, parkeerkaart of doktersbriefje moesten voorleggen om hun handicap te ‘bewijzen’. Niet echt eenvormig dus. Daar moet die EDC verandering in brengen. Zo bewijst de kaart meteen de handicap en geeft het eveneens recht op kortingen, audiogidsen, voorbehouden (parkeer)plaatsen, passen om niet aan te hoeven schuiven, … De kaart is geldig in voorlopig acht Europese landen: België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië.

Hoe aanvragen?
De kaart krijg je niet automatisch en moet je aanvragen bij de instelling waar je een dossier hebt: FOD Sociale Zekerheid, VAPH. Telefonisch: 0800 987 99 (van maandag tot en met vrijdag, van 8u30 tot 12u). Per post: Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid - Directie-generaal Personen met een handicap - Kruidtuinlaan 50 bus 150 - 1000 Brussel

Je kan eventueel terecht bij de sociale dienst van de instelling, OCMW of een maatschappelijk assistent voor ondersteuning. Neem contact op met de dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen' van het OCMW Brasschaat in je hulp nodig hebt. Als je al een erkenning hebt, kan je telefonisch de gegevens doorgeven. ONze diensten contacteren de FOD sociale zekerheid. Dan is er geen afspraak nodig.

Verenigingen en organisaties die een korting en/of voordeel aanbieden voor personen met een handicap kunnen die registeren via de FOD Sociale Zekerheid. Zo krijgen EDC-houders een handig overzicht en kan jij je klantenbestand vergroten.

meer info
http://handicap.belgium.be
http://eudisabilitycard.be

 

Uitgelicht

pensioenen en tegemoetkomingen

OCMW
T 03 650 25 92
sociale.dienst@brasschaat.be

open
steeds op afspraak