Hou voet- en fietspad bladvrij

Bladeren worden gratis opgehaald

De weersomstandigheden rond deze periode zorgen ervoor dat onze straten vaak bezaaid liggen met bladeren. Voor eigen deur vegen betekent dat je niet alleen je oprit en deel van het voetpad/fietspad netjes houdt, het helpt eveneens de veiligheid voor jezelf en anderen te verhogen. Bovendien ben je verplicht het voetpad voor je deur vrij te houden van bladeren, sneeuw en ijzel.
 
De gemeente zorgt ervoor dat de bladeren gratis opgehaald worden. Daarvoor moet je ze wel verzamelen in een zogenaamde bladkorf aan de straatkant. Zo’n korf maak je meestal eenvoudig met tuindraad. Wel moet je ervoor zorgen dat de korf niet rond of aan een boom of paal staat en niet op een deksel van nutsmaatschappijen.
 
Ook mag er in de bladkorven geen ander (groen)afval achtergelaten worden. Zit er toch ander afval in dan bladeren, dan wordt de korf niet leeggemaakt. De korven worden namelijk met een bladzuiger leeggemaakt. Ander afval zou schade toebrengen aan de bladzuiger. Er wordt extra toezicht door de gemeenschapswachten gehouden opdat er geen bladafval los op de bermen wordt gestort of dat eigen tuinafval niet in de korven terecht komt. Bij het vaststellen van een overtreding kan een GAS-boete opgelegd worden.
 
dubbele gratis ophaling
Niet alleen via bladkorven zorgt de gemeente ervoor dat je gratis van overtollige bladeren afgeraakt.  Je kan ze ook kwijt in de groenbak. Die wordt namelijk nog steeds gratis opgehaald en dat zelfs wekelijks.
 
Steek een handje toe bij wie het niet meer kan
Voor sommige alleenstaanden, ouderen en personen met een handicap, is het ruimen van voet- en fietspaden niet eenvoudig. Het is voor vele mensen vanzelfsprekend dat de familie, vrienden en/of buren een handje toesteken maar spijtig genoeg kan niet iedereen rekenen op hulp van anderen. Misschien kan jij wel één of twee hulpbe¬hoevenden in jouw straat helpen? Neem hiervoor contact op met de dienst integrale veiligheid via T 03 650 29 30.

Uitgelicht