Zwarte zwanen even naar ziekenboeg VOC

door 'bumblefoot'

Het gezinnetje zwarte zwanen van park De Mik zal even niet meer te zien zijn.

Ze zijn voor minstens een week opgevangen in het Vogelopvangcentrum (VOC) Brasschaat-Kapellen, omdat de vrouwtjeszwaan last heeft van 'bumblefoot'.

Bij de VOC kwam enkele dagen geleden een oproep binnen van de conciërge van park. Die maakte zich zorgen over wilde witte zwanen die blijkbaar de jongen zwarte zwanen zouden aanvallen. Marcel Peeters van het VOC is dan ter plaatse geweest, maar kon niet meteen een probleem vaststellen. Het ging om wilde doortrekkende zwanen.

Hij zag echter wel een ander probleem: "Wat me wel opviel was het mankende zwarte zwaan vrouwtje, ik dacht ogenblikkelijk aan de befaamde bumple. Ik heb dan met de conciërge afgesproken om er iets aan te doen. De vraag was: nemen we alleen het vrouwtje mee, wat doet dan het mannetje met de twee jongen? Toen hebben we besloten ze alle vier van de vijver weg te halen en naar het vogelopvangcentrum te transporteren, de familie zal hier een kleine week moeten verblijven (zie foto onderaan) om na een antibioticakuur terug in de Mik te worden uitgezet."

www.vocbrasschaatkapellen.be

Wat is Bumblefoot?
Bumblefoot heet in het Nederlands officieel "ulceratieve pododermatitis". En dat betekent zoveel als een pussende ontsteking aan de poten veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vaak wordt het veroorzaakt door een kleine beschadiging onder aan de poten (door zich bijvoorbeeld te verwonden aan iets scherps of ruws) wat geïnfecteerd raakt met vervelende bacteriën (zoals de stafylococcus) en vervolgens gaat ontsteken. Zo'n ontsteking gaat vervolgens etteren, er ontstaan zwellingen door de pus en de zwaan gaat uiteindelijk mank lopen. Pas dan wordt het in de meeste gevallen trouwens pas opgemerkt, want hoe vaak kijk je anders nou bij een zwaan onder de poten? Je herkent de Bumblefoot dus vooral aan de zwelling (soms doorgetrokken naar de bovenkant tussen de tenen) en de karakteristieke ronde zwarte/donkere vlek in het midden van de pootzool wat tegen die tijd meer een soort 'pit' is geworden. Zaak is dan om die ontsteking weg te krijgen en dat is niet zo makkelijk. Daarmee bedoel ik, uit zichzelf zal dat niet gebeuren. Doe je niets dan kan zo'n ontsteking uiteindelijk naar binnen slaan en in de bloedbaan van de zwaan terecht komen. Dat is pas écht foute boel en er zijn genoeg zwanen die dat niet overleven. Bovendien is duidelijk dat de zwaan er pijn en ongemak aan heeft, ze loopt niet voor haar lol mank! In al die gevallen zal de dierenarts er dus aan te pas moeten komen. En in bijna alle gevallen zal de zwaan antibiotica krijgen.
bron: http://huis-tuin-en-keuken.blogspot.be/2014/06/c-bumblefoot-bij-kippen.html 

zwarte zwanen in VOC

Uitgelicht