wees niet gek, doe de teken check

Opgelet voor teken!

opsporen en verwijderen
Tussen maart en oktober zijn teken extra actief in de natuur, bijvoorbeeld in de tuin, in het bos of in het park. Ze zijn op zoek naar voedsel en kruipen daarom op mensen en dieren én bijten zich vast. Als een teek je gebeten heeft, is het belangrijk de teek te verwijderen, want van een tekenbeet kan je ziek worden. Knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels zijn lievelingsplekken van teken en vragen om controle. De campagne raadt daarom aan om jezelf altijd op tekenbeten te controleren als je in de natuur bent geweest en om dat nog diezelfde dag te doen.

Vind je een teek?
Verwijder die rustig en in één beweging, zonder ze te draaien of plat te duwen. De campagne geeft nog extra tips om een teek correct te verwijderen en toont hoe je verschillende types van tekenverwijderaars correct gebruikt.

symptomen opvolgen
Ten slotte benadrukt de campagne om mogelijke symptomen goed op te volgen. Als je een tekenbeet hebt gehad, hou je best de plek van de beet één maand in de gaten. Een steeds groter wordende rode plek kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Ook symptomen die lijken op griep (koorts, spierpijn of gewrichtspijn) kunnen optreden. Als één van die symptomen zich voordoen, ga je naar de huisarts.

meer info
www.tekenbeten.be

tekenbeten

Uitgelicht