10de editie BrasSCHAATST winterdorp

Het belooft een prachtige jubileumeditie te worden!
Lees alles over het prachtige winterdorp dat 29 november de deuren opent.

Deze jubileumeditie zal niet onopgemerkt voorbijgaan, en dit om diverse redenen. Door het heraanplant van de parkbomen vorig jaar verhuist het winterdorp definitief naar het grasveld en tevens ook evenementenweide, tussen de Azalealaan/Hemeldreef en de Graaf Reusensdreef.

Deze 10e editie zal op verschillende vlakken weer een opvallende kwaliteitsinjectie krijgen, met nog meer oog voor sfeer, afwerking, stijl en comfort. Een kort overzicht van de belangrijkste nieuwigheden:

 • de totale oppervlakte van het winterdorp zal +/- 4500 m² bedragen, wat ruimtelijk een nog beter gevoel zal geven, vooral dan ook op drukkere dagen;
 • de ijspiste inclusief de kinderpiste vergroot naar 1000 m², dus ruim 25 % groter dan de vorige jaren, waardoor het schaatsplezier in openlucht nog unieker en veiliger zal worden. De ijspiste zal veruit de grootste tijdelijke openluchtpiste in België worden;
 • het sanitair blok wordt infrastructureel anders aangepakt, met nog meer moderne toiletten, verwarming en beter doorlopend onderhoud;
 • we verwelkomen dit jaar opnieuw onze trouwe 6 horeca-standhouders, alsook de foodtrucks van Pizza a/home, Mme Fourchette, Malle Balle, Bar Barista en de nieuwe chocoladebar Mayana;    
 • de winterfoor wordt mee geïntegreerd in het winterdorp, opgesteld rond een nieuw overdekt centraal winterdorp multifunctioneel plein van 200 m², dat dienst zal doen voor allerlei nieuwe initiatieven en events, Music For Live-acties, dansavonden, …;
 • tijdens het openingsweekend komt er op zaterdag 30 november en zondag 1 december een WINTER GIFTS FAIR, waar er originele artikelen aangeboden zullen worden, in een periode waarin iedereen op zoek is naar cadeautjes voor Sint en Kerst. De nadruk ligt op kwaliteit, lokaal, originaliteit, vakmanschap, handmade, duurzaamheid, “made with love” zoals knitwear, keramiek, juwelen, houten meubelen en interieurspullen, handtassen, brocante,...;
 • het ganse dorp wordt rondom rond met mooi gedecoreerde en sfeervol verlichte hekken afgesloten, waardoor de controle op de 3 in- en uitgangen efficiënter georganiseerd kan worden, zoals ook op het onrechtmatig meenemen van de herbruikbare bekers.

Wij hopen in elk geval om met deze 10e editie het brasSCHAATST winterdorp nog meer op de kaart te kunnen zetten en verder uit te bouwen tot een referentie in Vlaanderen.

Het winterdorp start op vrijdag 29 november 2019 om 17 uur en loopt tot zondag 5 januari 2020. De openingsavond van deze jubileumeditie op vrijdag 29 november zal in stijl afgesloten worden met een wervelende ijsshow van ‘Kryos On Tour’, ontstaan onder schaatslegende Katrien Pauwels en vuurwerk omstreeks 22.15 uur.
Op de laatste zondag 5 januari staat de jaarlijkse nieuwjaarsdrink van de gemeente gepland, van 11 tot 12.30 uur, en op op maandag 6 januari de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel, van 15 tot 18 uur. De maandagen 2, 9 en 16 december en dinsdagen 3 en 10 december is het winterdorp gesloten.

situering - bereikbaarheid

situering - bereikbaarheid

Het brasSCHAATST winterdorp heeft zijn nieuwe plaats in het park, op het grasveld tussen de Azalealaan/Hemeldreef en de Graaf Reusensdreef, op 2 min. van de kerk van Brasschaat. Het winterdorp is vlot bereikbaar via de Bredabaan, Miksebaan en Hemelakkers, zowel te voet, met de fiets, met de wagen als met het openbaar vervoer.

Er is voldoende gratis parking beschikbaar op wandelafstand, in het park achter het winterdorp richting Hemelhoeve, bereikbaar via de Azalealaan. Wie met de fiets komt, wat wij uiteraard ten zeerste aanraden, kan gratis gebruik maken van de speciaal aangelegde fietsenstallingen.

De dichtstbijzijnde halte van De Lijn is aan de kerk van Brasschaat, op 2 min. wandelen van het winterdorp.

schaatspiste

schaatspiste

Het winterdorp zelf is voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor toegang tot de schaatspiste bedraagt de prijs 8 euro per persoon, inclusief de huur van de schaatsen. Wie eigen schaatsen heeft, betaalt 6 euro.

Wie komt schaatsen, mag zo lang hij/zij wil op de schaatspiste blijven. Eenmaal de schaatschalet verlaten, mag men echter niet terug op de schaatspiste.

schaatspiste voor je bedrijf, vereniging of school

schaatspiste voor je bedrijf, vereniging of school

Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om de schaatspiste exclusief af te huren. Voor meer info kan u ons bereiken via info@proactio.be en op 0495 26 26 86. Scholen en verenigingen kunnen mits bepaalde voorwaarden een groepstarief bekomen als ze vooraf reserveren.
Voor meer info bel 0476 76 61 28.

regels

regels

Om alles op een leuke en veilige manier te laten verlopen, gelden op de schaatspiste volgende regels:

 • Wees hoffelijk voor andere schaatsers en schaats niet te snel.
 • Omwille van veiligheidsredenen is het verboden om:
  - kettingen te maken of tikkertje te spelen,
  - met ijs of sneeuw te gooien,
  - de ijspiste te betreden onder invloed van alcohol,
  - zonder schaatsen op het ijs te komen.
 • Kinderen onder de 6 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.
 • We raden u aan handschoenen te dragen.
 • Op de ijspiste en in de schaatschalet mag er niet gegeten, gedronken of gerookt worden. Op het terras is dit wel toegelaten.
 • Ongevallen en kwetsuren tijdens het schaatsen zijn de verantwoordelijkheid van de schaatser.
 • De organisatie kan geen persoonlijke spullen in bewaring nemen. Er zijn kluisjes ter beschikking.
 • Wie het reglement weigert na te leven, zal aangemaand worden de ijspiste onmiddellijk te verlaten.

Voor de allerkleinsten zijn er dubbele latjes beschikbaar die onder de schoenen gebonden kunnen worden.

Bovendien zijn er schaatsijsbeertjes die gehuurd kunnen worden aan 2 euro per half uur. Er zijn schaatsen beschikbaar vanaf schoenmaat 29 t.e.m. schoenmaat 50.
Het is uiteraard toegelaten om eigen schaatsen mee te brengen.