3 Brasschaatse sites kennen lichte PFOS verontreiniging

Je hebt ongetwijfeld de afgelopen maanden wel al eens in de media gehoord van de PFOS/PFAS verontreiniging.

Het Agentschap voor Zorg & Gezondheid (AZG) voerde de afgelopen maanden de nodige onderzoeken en metingen uit in Vlaamse steden en gemeenten rond brandweeroefenterreinen en/of sites waar ooit in het verleden blusschuimen zijn gebruikt voor bijvoorbeeld grote industriële branden.

Ook in Brasschaat zijn er 3 sites waar onderzoek gevoerd werd: brandweerkazerne De Mortel, civiele bescherming in de Miksebeekstraat en aan het fort van Brasschaat. Op enkele plaatsen werd een lichte verontreiniging vastgesteld.

De volksgezondheid is echter niet in gevaar maar voorzichtigheid is geboden en daarom wil het Agentschap voor Zorg & Gezondheid toch enkele zogenaamde no regret-maatregelen* adviseren naar buurtbewoners die in een perimeter van 100m rond deze sites wonen. Deze maatregelen zijn:

  • Voor kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven:
    • Eet u zelf-geteelde groenten en fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was uw fruit en groenten goed met water voor u ze eet.
    • Eet geen eieren van eigen kippen.

De buurtbewoners van deze 3 sites werden per brief op de hoogte gebracht hiervan.

Het volledige rapport kan je op eenvoudig verzoek in kijken bij onze milieudienst. Stuur je aanvraag via milieu@brasschaat.be of T 03 650 29 30. Eveneens vind je meer informatie op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Ook daar kan u met vragen en meldingen terecht via pfas@vlaanderen.be.

* Wat zijn no regret-maatregelen? Maatregelen die vanuit het voorzorgsprincipe worden aanbevolen bij een problematiek waarover nog niet alle wetenschappelijke kennis aanwezig is. Ze kunnen veranderen in de tijd, ruimte en inhoud naargelang meer data en inzicht beschikbaar komen.