Botermelkbaan (N121) in Schoten afgesloten voor doorgaand verkeer

Voor de afwerking van de nieuwe fietspaden zal de N121 van 19 april tot en met 20 mei 2021 worden afgesloten met omleidingen tot gevolg. 

De nieuwe fietspaden in de Botermelkbaan (de verbindingsweg tussen ’s-Gravenwezel en Brasschaat) zijn bijna klaar. Van 19 april tot en met 20 mei 2021 neemt de aannemer de drie kruispunten op de Botermelkbaan onder handen. Deze kruispunten worden volledig aangepast aan de nieuwe situatie. Deze laatste, grote klus levert wel nog een maand ernstige verkeershinder op voor omwonenden en bestemmingsverkeer.

Omleiding doorgaand verkeer:

Om veiligheidsredenen wordt de volledige Botermelkbaan afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de Brechtsebaan en De Kaak (grens ‘s-Gravenwezel). Doorgaand verkeer mijdt dus best de omgeving of volgt een omleiding via Brechtsebaan, Ridder Walter van Havrelaan, Calesbergdreef, Eduard Steursstraat, Kruiningenstraat, Metropoolstraat, Hoogmolendijk, Albertkanaalbaan, ’s Gravenwezelsteenweg en Wijnegemsteenweg.

Omleiding lokaal verkeer:

Bewoners en bestemmingsverkeer volgen een omleiding afhankelijk van hun bestemming.

Tijdens fase 1 (19 tot en met 27 april 2021) wanneer het kruispunt A. Nahonlei opgebroken wordt, kunnen de zijstraten ten westen van de A. Nahonlei bereikt worden via Brechtsebaan en Botermelkbaan, de zijstraten ten oosten van de A. Nahonlei nemen Wijnegemsteenweg, Victor Frislei en Wezelsebaan. → Bekijk de lokale omleiding in fase 1

Tijdens fase 2 (28 april tot en met 20 mei 2021) wanneer gelijktijdig gewerkt wordt ter hoogte van de kruispunten Wezelsebaan en Dennenlei kan het lokale verkeer via de A. Nahonlei de Botermelkbaan bereiken en van daar naar de eindbestemming. → Bekijk de lokale omleiding in fase 2

Verkeersveiligheid:

De ruime omleiding voor het doorgaand verkeer wordt ingelegd om de woonstraten zoveel mogelijk te sparen. De lokale politie zal toezicht houden op het naleven van deze omleiding. Er komt ook extra toezicht aan de scholen. Verkeer +3,5 ton wordt via signalisatie gedwongen om de omleiding te volgen en niet door de woonstraten te rijden.

In de omgeving van Vita et Pax wordt in een aantal straten tijdelijk enkelrichting ingevoerd zodat fietsers daar in veilige omstandigheden kunnen blijven rijden.

Openbaar vervoer:

Lijn 610 bedient tot en met 27 april al haar reguliere haltes.

Vanaf 28 april volgt ze een alternatieve route via Wijnegemsteenweg - 's Gravenwezelsesteenweg - Albertkanaalbaan - Hoogmolendijk - Sluizenstraat – Villerslei. De haltes in de wijk Schotenhof-Koningshof worden dan niet bediend.

Er komt vanaf 28 april wel een tijdelijke halte in de Villerslei (t.h.v. de Sluizenstraat) en in de Wijnegemsteenweg (t.h.v. de Broekstraat). Aan de eerste halte komt ook een Mobit-punt, zodat busreizigers eventueel met een deelfiets van en naar deze bushalte kunnen rijden.

Wat verandert er aan de kruispunten?

  • Kruispunt Botermelkbaan - Wezelsebaan: Het verkeer vanuit de Wezelsebaan zal enkel nog naar rechts (richting ’s-Gravenwezel) kunnen afslaan. Vanuit de Botermelkbaan de Wezelsebaan inrijden, wordt verboden. Voetgangers en fietsers behouden wel de mogelijkheid om via de Botermelkbaan de Wezelsebaan in en uit te rijden, en zullen dit door een nieuw verkeerseiland op een veilige manier kunnen doen.
  • Kruispunt Botermelkbaan - Alice Nahonlei: Verkeerslichten zullen dit kruispunt beveiligen. Goed nieuws voor de schoolgaande kinderen.
  • Kruispunt Botermelkbaan - Dennenlei: Het kruispunt met de Dennenlei wordt 50 meter verplaatst en krijgt op de Botermelkbaan een afslagstrook richting de Dennenlei. Zo wordt het doorgaand verkeer niet gehinderd wanneer chauffeurs staan te wachten om af te draaien. Zwakke weggebruikers kunnen via het verkeerseiland veilig in twee keer de drukke Botermelkbaan oversteken.

De werken verlopen in twee fases:

  • Fase 1 (19 tot en met 27 april 2021): heraanleg kruispunt A. Nahonlei
  • Fase 2 (28 april tot 20 mei 2021): heraanleg kruispunt Wezelsebaan en kruispunt Dennenlei Omleiding doorgaand verkeer