Casa Calenta doorbreekt isolement van mensen tijdens en na kanker

Met de steun van Kom Op Tegen Kanker start Casa Calenta, speciaal om dit isolement te doorbreken. ‘Calenta’ is Catalaans voor “warm huis. Het nieuwe initiatief wil uitgroeien tot een open ontmoetingsruimte voor mensen met kanker, tijdens en na hun behandeling, én voor hun naasten of mantelzorgers.

Uit onderzoek blijkt dat vele mensen met kanker en hun naasten zich tijdens én na het ziekteproces verloren en in een cocon voelen. De wereld draait plots te snel, je kan zowel fysiek als mentaal niet meer mee met de omgeving.

Het idee van Casa Calenta is gegroeid vanuit een denkdag samen met mensen met kanker, hun naasten en mantelzorgers, huisartsen, thuisverpleging en therapeuten van verschillende oncologische diensten van ziekenhuizen uit de omgeving. Zij gaven aan dat er grote nood is aan ontmoeting met gelijkgestemden ver weg van een ziekenhuisomgeving.

Die rustige en fijne omgeving vonden de initiatiefnemers bij vakantiehuis Bielebale en Casa Ametza, gelegen in een groene oase van rust in het park van Brasschaat, vlak naast het sportcomplex van Sportoase.

Door de steun van Kom Op tegen Kanker kunnen ook de activiteiten op de ontmoetingsplek stilaan vorm krijgen. Vanaf het voorjaar 2019 zal iedereen die te maken heeft met kanker bij Casa Calenta de kans krijgen tot een ontspannende of informatieve activiteit en een warm gesprek met gelijken, ondersteund door vrijwilligers en professionelen.

Naast Kom Op Tegen Kanker verleent ook AZ Klina haar volledige medewerking aan het project. Met deze samenwerking hopen de initiatiefnemers dat ook andere ziekenhuizen uit de regio dit project mee willen ondersteunen . 

Het is de bedoeling dat Casa Calenta uitgroeit tot een open ontmoetingsruimte voor mensen met kanker, tijdens en na hun behandeling, en voor hun naasten en mantelzorgers in de wijde regio ten noorden van Antwerpen.

meer info
Casa Calenta | casacalenta@bielebale.be