CurieuzeNeuzen doen aan wetenschappelijk onderzoek

Gemeente Brasschaat werkt samen met de Vlaamse curieuzeNeuzen en plaatst sensoren op vier verschillende locaties.

Vrijdag 2 April gingen de medewerkers van de dienst duurzaamheid op pad om 4 sensoren te installeren in het kader van het curieuzeNeuzen-project (in de tuin) dat aangestuurd wordt door de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Deze sensoren zullen 6 maanden in de grond blijven steken en meten de bodemtemperatuur en vochtigheid. Hiermee neemt Brasschaat als gemeente 4 van de 5000 sensoren op zich om bij te dragen aan de wetenschap. De sensoren staan op de volgende locaties: begraafplaats centrum, begraafplaats rustoord, Casa Ametza en de boomgaard bij Mikerf. 

De data die we verzamelen maken deel uit van het grotere ‘Big Data’ project van CurieuzeNeuzen waarbij gegevens gebruikt worden om computermodellen voor hittestress te testen en te verbeteren.

Met behulp van deze data beogen ze de volgende drie wetenschappelijke onderzoeksvragen te beantwoorden:

  1. Hoe verkoelend werken onze tuinen? Heel wat factoren hebben invloed op de temperatuur in je tuin: verhardingsgraad, aanwezigheid van groene en blauwe structuren zoals bomen of water, locatie van je tuin (door het hitte-eiland effect ervaart een tuin in een meer stedelijke omgeving doorgaans hogere temperaturen dan een tuin die omringd is door een meer groene omgeving) etc.
  2. Hoe goed houden onze tuinen regenwater vast? Om deze vraag te beantwoorden werden bodemstalen genomen om het bodemtype na te gaan. Bijvoorbeeld kleigrond houdt beter water vast dan een zandgrond. Kleigrond maakt het dan wel weer moeilijker voor planten om dit opgeslagen water op te nemen dan zandgrond. Daarnaast heeft bv ook de lengte van het gras een belangrijke impact op de bodemvochtigheid etc.
  3. Hoe goed slagen onze tuinen koolstof op? Klimaatvriendelijk tuinbeheer zorgt ervoor dat er minder fossiel CO2 vrijkomt (bv. door geen turf te gebruiken in potgrond), en dat er ook extra CO2 wordt opgeslagen in de tuin. Een volwassen boom neemt bijvoorbeeld zo’n 22 kilogram CO2 op per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan een rit van Hasselt tot Oostende met een gemiddelde auto. De wetenschappers achter CurieuzeNeuzen willen graag documenteren hoeveel koolstof er reeds opgeslagen is in Vlaamse gazons en tuinen. Daartoe wordt in het bodemstaal dat de CurieuzeNeuzen opsturen het koolstofgehalte geanalyseerd.

Met dit onderzoek tracht men ook na te gaan welke factoren de grootste impact hebben op de ervaren temperatuur en bodemvochtigheid.

De computermodellen zullen uiteindelijk door de overheid gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de gezondheidseffecten van hittegolven te voorspellen zodat we ons weerbaarder kunnen maken tegen toekomstige droogte en hittegolven ten gevolge van klimaatverandering.