Gulden Kapittelkapper 2021

Guldensporen Brasschaat kende voor de 11e keer een prijs toe aan een Brasschaatse winkelier die een mooie originele Nederlandstalige naam kiest voor zijn zaak.

Op die manier blijft de Nederlandse taal in het straatbeeld van Brasschaat bestaan.

Er waren 3 laureaten naar voren geschoven: De gladde plooi, Vederlicht en Velodroom. Als winnaar kwam uiteindelijk ‘De gladde plooi’ uit de bus, een strijkatelier in Maria-ter-Heide dat ook huishoudhulp aanbiedt. De naam spreekt voor zich. Wie hier zijn strijk binnenbrengt mag de strijk met een gladde plooi terugverwachten.

Vederlicht, een medische pedicure en manicure, kreeg een eervolle vermelding. Wie hier buitenkomt, stapt weer vederlicht.

Velodroom is een café in Mariaburg, vlakbij de plek waar eertijds een echt velodroom was, wat veel mensen niet weten.

Oorsprong Gulden Kapittelkapper
In de volkscultuur van onze streek kregen ook de Brasschatenaren een bijnaam: kapittelkappers. En al vind je die betekenis niet in de dikke van Dale, in Brasschaat staat het woord “kapittel” voor de dunne blokjes en schijfjes hout die je verkrijgt als je een kleingezaagd boomstammetje met een kapmes in vele stukjes hakt. Men gebruikte het vroeger, en hier en daar misschien vandaag ook nog wel, als aanmaakhout voor kachels. Daarom doopten we dit initiatief: de Gulden Kapittelkapper.

Gilbert De Corte beeldhouwde voor ons een Gulden Kapittelkapper. Dat kunstwerk gaat, samen met een mooie oorkonde naar de winnaar van deze wedstrijd.