poetshulp is ook vorm van sociaal contact

Het OCMW van Brasschaat beschikt over een poetsdienst die er mee voor zorgt dat ouderen langer in hun eigen huis op eigen benen kunnen staan.

Zo is de ondertussen 91-jarige Mathilde een vaste klant. Poetshulp Linda helpt haar ondertussen al 5 jaar om de twee weken in het huishouden. “En haar voorganger was hier ook al 18 jaar aan een stuk aan de slag”, vertelt de Brasschaatse die bovendien al 65 jaar in onze gemeente woont.

Mathilde gaat iedere keer gezwind mee aan de slag om het stof af te doen. “Ik kan niet stil blijven zitten, maar ik sta er wel op dat we om 10 uur een pauze nemen voor koffie en een koekje”, zegt de kranige dame. Want vaak is een poetshulp ook meer dan alleen een hulp in het huishouden, ook het sociale contact is vaak zeer belangrijk voor verschillende mensen.

af en toe een babbeltje
“Zeker op mijn leeftijd zie je velen uit je omgeving wegvallen. Ook in de buurt of wijk heb je dan niet vaak nog contact. En dan is zo’n babbeltje rond onze gezamenlijke hobby’s van breien en bloemschikken wel welkom.”

Maandelijks worden gemiddeld 400 personen of gezinnen voortgeholpen door onze medewerkers van de poetsdienst, een onderdeel van de dienst ouderenzorg. Afhankelijk van de noden kan dat 3 of 4 uur per veertien dagen, of 4 uur per week. Daarbij kan je betalen met dienstencheques, bij voorkeur elektronisch.

Na een kennismakend gesprek begeleiden we eventueel in de administratie. In uitzonderlijke gevallen kan een lager uurtarief van toepassing zijn bij mensen met een beperkt inkomen en/of grote medische kosten. Daarnaast is de dienst dagelijks telefonisch bereikbaar om onverwachte situaties mee op te volgen.