Bad Neuenahr-Ahrweiler

totstandkoming

totstandkoming

In 1982 werden de eerste contacten gelegd tussen Bad Neuenahr-Ahrweiler en Brasschaat. Pas in 1986 begon de verbroedering echt vorm te krijgen en gingen de eerste verenigingen op bezoek.

Nieuwsgierige burgers, kunstenaars, zangkoren, sportverenigingen, heemkundige kringen, brandweer, politie, ...al deze mensen hebben mee inhoud gegeven aan de verbroedering. Men wilde weten en ervaren hoe het er bij anderen uitzag en aan toe ging.

Men kan er op ontdekking gaan in de wijnbergen, de rode Ahrwijn proeven in het historische Ahrweiler en heilbaden bezoeken in het mondaine Bad Neuenahr.

De Duitsers bewonderen onze parken, de villa's en de sociale wijken en genoten van een Bolleke, Tripel en Duvel...

In 2007 werd het 25-jarig jubileum gevierd van de verbroedering. 

weetjes

weetjes

Bad Neuenahr-Ahrweiler ligt tussen Bonn en Koblenz. Met een oppervlakte van 6319 ha is onze zustergemeente dubbel zo groot als Brasschaat. De stad oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit door haar prachtige ligging langs de rivier de Ahr: aan de ene zijde uitgestrekte wijnbergen, aan de andere 3300 ha wouden.

Bad Neuenahr is een kuuroord en heeft verschillende geneeskrachtige bronnen. Ahrweiler is een pittoresk stadje met vakwerkhuizen en oude stadswallen.

Het is een economisch centrum met regionale functie in een vrij groot hinterland. Het beschikt over een directe aansluiting met de snelweg A61 en ligt aan de spoorlijn van Remagen naar Kreuzberg.
Het toeristische centrum heeft zeer veel mogelijkheden. Er zijn honderden kilometers bewegwijzerde en goed onderhouden wandelwegen door wijnvelden, wouden of langs de Ahr. Er zijn blokhutten en uitkijktorens van waaruit je weidse panorama's hebt over de Eifel en de Rijnvlakte.

De stad vormt het middelpunt van het Ahr-wijngebied, met voornamelijk de rode Ahrwijn als aandachtstrekker. De rode wijn -mild, trocken of halbtrocken- in verschillende kwaliteitstrappen, doet menig wijnkenner al watertanden. Typisch voor deze wijnproductie is het feit dat de wijn alleen in het Ahrdal verkrijgbaar is.

adressen

adressen

Kur und Verkehrsverein
Hauptstrasse 114
53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler

Stadverwaltung Bad Neuenahr-Ahrweiler
Hauptstrasse 116
53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler

geschiedenis

geschiedenis

Zo aantrekkelijk het huidige beeld van de stad aan de Ahr is, zo boeiend en verscheiden is ook het verhaal van haar geschiedenis. Een rijk verleden waarvan tot op de dag van vandaag vele aspecten zijn bewaard gebleven. Het Ahrdal is van oudsher een goed bewoonde regio geweest waar bos- en wijnbouw zorgden voor een hoge graad van welvaart. De Kelten woonden er op de heuvels; de Romeinen bouwden er hun villa's, de Franken hun hoeven en de abdijen van hun rentmeesterhoven. De adellijke families uit het feodale tijdperk lieten er op vrij korte afstand van elkaar hun statige burchten oprichten als kenmerken van hun heerschappij. En toen de burgers in de middeleeuwen een hechte gemeenschap met macht en aanzien vormden, ontstonden een reeks kleine woonkernen. Deze groeiden uit tot welvarende stadjes rond het statige Rathaus en de prestigieuze romaanse of gotische kerk, beschut en geborgen binnen de metershoge vestingsmuren.

Ahrweiler, toen Alwilre, werd in 893 reeds vermeld in de kronieken van de abdij van Prüm die in de Ahrstad een rentmeesterhof, landbouwgronden en wijngaarden bezat (de stad vierde in 1993 haar 1.100-jarige bestaan). Het behoorde tot in 1246 aan de graven von Aare om nadien, tot in 1797, onder het gezag te staan van de keurbisschop van Keulen. Het verwierf in 1248 stadsrechten (muren, markt, munt en mout = tol), waardoor het met Keulen, Bonn, Neuss en Andernach tot de vijf belangrijkste steden in het Rijnland behoorde.

Roem, macht en welstand konden evenwel niet beletten dat Ahrweiler ook een zware tol heeft betaald aan het oorlogsgeweld. Tijdens de dertigjarige oorlog midden 1600 werd de stad geplunderd en gebrandschat. Op 1 mei 1689 werd de stad door Franse troepen, op 10 huizen na, volledig platgebrand. Op 29 januari 1945 legden Amerikaanse bommen het zuidelijke deel tussen Marktplatz en Ahrtor volledig in puin... Burgers, stads- en landsbestuur zorgden telkens voor de wederopbouw.
Vanaf 1794 tot 1814 was het Rijnland bezet door de Fransen en in 1815 werd Rijnland-Pfalz toegewezen aan Pruisen. Ahrweiler werd verheven tot Kreisstadten is dat nog steeds. 

Tenslotte, bij de bestuurlijke hervormingen in 1969, aanvaardde men ondanks de vele emotionele en historische bezwaren, de fusie met Bad Neuenahr. Enerzijds erkent men de praktische en economische voordelen van dit samengaan, anderzijds wappert bij feesten nog steeds de eigen rood-witte vlag, met de zilveren arend van de heren von Aare en het zwarte kruis van de keurbisschop van Keulen, aan de gevels van de huizen. De stad heeft zich in de loop van de laatste decennia aanzienlijk uitgebreid langs de bestaande wegen of in nieuwe woonzones. Het Ahrweiler, binnen de acht meter hoge stadsmuur met zijn vier poorten, heeft evenwel zijn voorname charme en zijn middeleeuwse geborgenheid behouden. De karren hebben plaats gemaakt voor tienduizenden flanerende toeristen. Op het marktplein rond het prachtig architecturaal juweel dat Sint-Laurentiuskerk heet, verdringen zij zich rond de wijn- en marktkraampjes zoals anderen dat eeuwenlang voor hen hebben gedaan.