sluikstort en zwerfvuil

Sluikstort

Sluikstorters ontwijken bewust de correcte ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden op plaatsen waar het niet mag, op momenten waarop het niet toegelaten is en/of in de verkeerde bakken of containers.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes …

De verschillende overheden proberen op diverse manieren zwerfvuil te verminderen. Bijvoorbeeld door de omgeving goed in te richten, regelmatige veegrondes, ledigen straatvuilbakjes, GAS-boetes uitschrijven. Een aantrekkelijke buurt dwingt respect af. Maar vaak is dat niet genoeg om zwerfvuil tegen te gaan.

Op de website mooimakers.be vind je onder meer campagne-informatie, opruimmateriaal, promotiemateriaal en lespakketten. Handig als je zelf aan de slag wil gaan als vrijwillige zwerfvuilopruimer. Kom hier te weten wat wij als gemeente kunnen doen voor jou als zwerfvuilheld.

Melden

Veel zwerfvuil of sluikstort gespot? Laat het ons weten via dit formulier. We ruimen het vuil dan zo snel mogelijk op.