huwelijk in het buitenland

Woon je in Brasschaat en je trouwt in het buitenland, dan laat je dat vermelden in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.
Ben je Belg, dan beschik je ook over de mogelijkheid om de buitenlandse huwelijksakte te laten overschrijven naar het register van onze burgerlijke stand. Zo krijgt de akte hier dezelfde waarde als de oorspronkelijke akte. Als je later in een procedure in België nog een uittreksel nodig hebt, moet je dat niet langer in het buitenland opvragen.
Voor een overschrijving van de huwelijksakte moet je een afschrift van de buitenlandse akte voorleggen, voorzien van de nodige legalisaties. Voeg er ook een vertaling bij naar het Nederlands door een beëdigd vertaler.

Voorwaarden

Opgelet! Vóór de vermelding van het huwelijk in het bevolkings- of vreemdelingenregister of de overschrijving in het register van de burgerlijke stand, wordt eerst nagegaan of het buitenlandse huwelijk wel kan erkend worden volgens de regels van het internationaal privaatrecht. Zo wordt nagegaan of de rechten van beide betrokkenen niet werden geschonden, of de leeftijdsvoorwaarden kloppen...

Kosten

Indien je een trouwboekje wenst betaal je 25 euro.

Aanvraag

Meld je aan op het gemeentehuis.

Een uittreksel uit de buitenlandse huwelijksakte is voldoende voor aanpassing van het dossier in de bevolkingsregisters. Dit document moet wel in een aantal gevallen, wanneer een wet dit voorziet, gelegaliseerd te zijn. Je vraagt dit best vooraf na.
Wil je de akte laten overschrijven dan moet je een voor eensluidend afschrift van de buitenlandse huwelijksakte voorleggen. Dit moet voorzien van de nodige legalisaties. Je moet er ook een vertaling bijvoegen van de buitenlandse documenten naar het Nederlands door een beëdigd vertaler in België.

 

Uitgelicht

burgerzaken

gemeentehuis
T 03 650 29 30
info@brasschaat.be

ma
08.00 - 16.00
di, vr
09.00 - 13.00
woe
09.00 - 16.00
do
13.00 - 19.30