levenseinde plannen

Wat

De dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen bezorgt je informatie rond de wilsverklaring inzake euthanasie, het schriftelijk verzoek tot euthanasie, de negatieve wilsverklaring, de wijze van teraardebestelling, orgaandonatie, schenking van het lichaam aan de wetenschap en de leifkaart.

Via de website van LEIF vind je meer informatie over bovenstaande documenten, maar ook over alles wat met levenseinde te maken heeft.
 

AANVRAAG

AANVRAAG

Voor meer informatie of een afspraak kan je telefonisch contact opnemen met de dienst pensioenen en tegemoetkomingen op 03 650 29 30.

negatieve wilsverklaring

negatieve wilsverklaring

Met de negatieve wilsverklaring leg je vast welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wenst wanneer jet het zelf niet meer kan vragen (definitieve en onomkeerbare wilsonbekwaamheid): bijvoorbeeld bij coma, dementie, verwardheid of hersentumor....

De negatieve wilsverklarng wordt vooraf opgesteld en is onbeperkt geldig, tenzij je ze zelf herroept. het opstellen van de negatieve wilsverklaring gebeurt in aanwezigheid van een arts, zodat er geen discussie is over de wilsbekwaamheid. het kan gaan om het weigeren van kunstmatig toedienen van voeding en vocht, reanimatie, kunstmatige beademing, antibiotica, CT-scan, NMR-onderzoek...

Men noemt dit negatief omdat het gaat over het afwijzen van behandelingen en onderzoeken. Artsen zijn wettelijk verplicht dit te respecteren. Je bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en je geeft één exemplaar aan je vertrouwenspersoon en aan je behandelde arts voor in je patiëntendossier. Bovendien kan je een vertegenwoordiger aanduiden die voor je rechten opkomt indien je het zelf niet meer kan.