brandbestrijding bos en heide

In april breekt de brandgevaarlijke periode voor bos- en heidegebieden weer aan. In deze periode kunnen bos- en heidegebieden erg droog zijn wat het risico op brand gevoelig verhoogt. Het Groot en Klein Schietveld in Brasschaat zijn zo’n brandgevoelige gebieden. Ook de Kalmthoutse en Brechtse Heide liggen dichtbij. In samenwerking met Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Brecht en Kapellen heeft Brasschaat een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) Bos en Heide opgesteld.

Om bezoekers van deze natuurgebieden te informeren is er de natuurbrandthermometer. Die wordt dagelijks up-to-date gehouden en werkt met alarmeringsfases groen, geel, oranje en rood.

 

VERSCHILLENDE ALARMERINGSFASES

 groen:  Er is weinig gevaar. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

brandthermometer groen

 geel: Tijdens fase geel zijn beheerders en brandweer extra waakzaam en wordt de brandtoren in de Kalmthoutse heide extra bemand.

brandthermometer geel

oranje : Dit betekent hoog gevaar. Wees voorzichtig! Laat kinderen niet zonder toezicht in het gebied. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld elke dag bemand.

brandthermometer oranje

rood: Nu is er acuut gevaar. De toegang tot het gebied wordt afgeraden.

natuurbrandthermometer

liever geen open vuur

Tijdens de fases oranje en rood vraagt de brandweer uitdrukkelijk om geen open vuur te maken waar dan ook. Volgens het veldwetboek en het Brasschaatse politiereglement mag je snoeihout en ander zuiver tuinafval verbranden als je meer dan 100 meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen en heide blijft. Maar tijdens de fases oranje en rood wordt dat dus ten stelligste afgeraden.

Tijdens deze alarmeringsfases rukt de brandweer uit bij elke rookpluim die ze kunnen waarnemen. Van op afstand is immers niet te zien of het om een gecontroleerd vuur gaat of niet. Dit verhoogt de werkdruk enorm. Bovendien is het risico op uitbreiding van de brand in deze periode bijzonder hoog.

informatiefolder opgelet bij brand

meer info
brandweer Brasschaat | T 03 650 01 20 | brasschaat@brandweer.zonerand.be | www.brandweerbrasschaat.be

meer info·
brandweer Brasschaat | T 03 650 01 20 | brasschaat@brandweer.zonerand.be
Coördinator Integrale Veiligheid | T 03 650 02 58 | iv@brasschaat.be
Agentschap voor Natuur en Bos | T 03 224 62 57 | ant.anb@vlaanderen.be