levenslang en aanpasbaar wonen

Wat

Wie vandaag bouwt of verbouwt, denkt best ook aan morgen. Richt je huis zo in dat je het gemakkelijk en met weinig kosten kan aanpassen aan je nieuwe noden.
Zo moet je niet verhuizen als je ouder of minder mobiel wordt. Hou bij de bouw of verbouwing van je woning op voorhand rekening met toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Daarnaast besteed je best ook aandacht aan de toegankelijkheid van de woonomgeving en de bereikbaarheid van voorzieningen.

doorgroeiwoning

doorgroeiwoning

Je kan ook kiezen voor een doorgroeiwoning. Die bouw je op zo'n manier dat je ze makkelijk kan uitbreiden naar je behoeften. Bijvoorbeeld: je begint als jong koppeltje met een bescheiden huis en je breidt het pas uit als er kinderen komen. Door gefaseerd te bouwen, komt de investering niet in één keer op je af. Dat maakt het makkelijker om op termijn je droomwoning te realiseren.

zorgwoning

zorgwoning

Een zorgwoning is een kleine, aparte woongelegenheid binnen een bestaande woning waarin maximum twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen wonen. Het is een manier om bijvoorbeeld je (groot)ouders in huis te nemen zonder daarbij je eigen privacy te moeten opgeven.
Zorgwoningen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Naargelang hoe je de zorgwoning wil realiseren, zijn er te volgen procedures. 

meer info over zorgwonen

aanleunwoning

aanleunwoning

Ben je als senior nog mobiel en heb je geen al te grote gezondheidsproblemen? Dan kom je in aanmerking voor een aanleunwoning. Ze worden gebouwd tegen of in de nabijheid van een woonzorg- of dienstencentrum. Je profiteert van de aanwezige diensten (verpleging, maaltijden...), maar tegelijkertijd blijf je zelfstandig wonen en heb je meer privacy.