collectie

Wist je dat de bib in totaal meer dan 160.000 materialen in bezit heeft?
Maak je keuze uit 107.000 boeken, 13.000 strips, bijna 27.000 cd's, 6.500 dvd's en nog andere materialen zoals tijdschriften en kranten. Je kan in het rek grasduinen, maar bekijk ook zeker onze vele themastands. Deze veranderen geregeld van onderwerp en zetten elke keer een ander deel van onze collectie in de kijker.

Ook in de schoolfilialen staan zo'n 45.000 materialen ter beschikking van de leners.

gelijkvloers

gelijkvloers

poëzie en toneel
De bib beschikt over een bijzonder ruime collectie poëzie en volgt goed op wat er nieuw verschijnt. In de poëzieafdeling staan ook toneelwerken. Je kan er rustig zitten lezen of zelfs je eigen inspiratie op het whiteboard achterlaten.

informatieve boeken
De informatieve afdeling voor volwassenen telt meer dan 22.500 boeken. Deze behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen: filosofie, politiek, opvoeding, psychologie en informatica, maar ook sport, koken, tuinieren, kunst, taal, geschiedenis en reizen. De boeken staan geordend op onderwerp. Tussen de boeken staan er documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen: reisbeschrijvingen, dierendocumentaires, over de oorlog, ...

kranten en tijdschriften
Kranten en tijdschriften staan opgesteld in de Biboase, een stilteruimte waar je gezellig in een zetel kan zitten lezen of kan kiezen voor een studieplek aan tafel. Je kan er ook koffie of thee krijgen.

  • kranten

Er is een abonnement op: het Laatste Nieuws, de Gazet van Antwerpen, de Morgen, het Nieuwsblad, de Standaard, de Tijd en Le Soir. De kranten van dezelfde week blijven ter inzage liggen. Via een link op het bibliotheekportaal of via http://bibliotheek.gopress.be/nl/kiosk kan je in de bib al deze kranten, en bovendien de Metro, Trends, Knack en Le Vif gratis online lezen in de krantenkiosk. Als je op onze Wi-Fi bent ingelogd, dan kan je dit ook doen op je eigen laptop, tablet of smartphone. In de Biboase staat de publiekspc standaard op het startscherm van de krantenkiosk.

  • tijdschriften

De bibliotheek beschikt over een 90-tal tijdschrifttitels: van weekbladen zoals Humo, Knack, Libelle,Trends, … tot maandelijkse tijdschriften over binnenhuisinrichting, fotografie, tuinieren, psychologie, wetenschap, enzovoort.
Het recentste nummer van elk tijdschrift ligt enkel ter inzage en mag niet worden uitgeleend. Alle minder recente nummers kunnen wel worden uitgeleend.

jeugdafdeling

Onze jeugdafdeling is niet zomaar een verzameling rekken met boeken, het is een belevenis!
De kleinsten kunnen er spelen in het speelhuisje, met de loopfiets, de bouwblokken of een puzzel. Er zijn fijne zitplekjes waar een (groot)ouder een boekje kan voorlezen. Ouders kunnen rustig hun keuze maken elders in de bib, terwijl de kinderen hier veilig bezig zijn. De wat groteren vinden er uitdagingen, dat zijn opdrachtjes rond een thema, die hun blik verruimen en leuke boeken in de kijker zetten.

Voor peuters en kleuters staan de prentenboeken per thema gerangschikt. De sprookjes, voorleesverhalen en poëzie staan apart en herken je aan een eigen merkje.

De eerste leesboekjes voor kinderen vanaf 6 jaar staan volgens AVI-aanduiding.
Met behulp van kleuren of letters geven de leesboeken duidelijk aan voor welke leeftijd ze bestemd zijn. En door middel van de genre-etiketten kan je snel de spannende, romantische of sportieve boeken vinden.

  • Geel (A): 6-8 jaar
  • Rood (B): 9-11 jaar
  • Blauw (C): 12-14 jaar

Onze weetboeken staan gerangschikt op onderwerp.  Je vindt in de jeugdafdeling de volgende tijdschriften: Joepie, Tina, Kijk!, Zo zit dat en Bobo. De gezellige striphoek  met zijn ruime stripcollectie nodigt uit om alvast ter plaatse een strip te lezen.

Engelstalige en Franstalige boeken voor kleuters en lagere school vormen een nieuw collectieonderdeel.

Voor kinderen van 3 tot 7 jaar zijn er Fundels. Fundel staat voor “een bundel vol fun.” Het is een online versie van een bestaand prentenboek geanimeerd en aangevuld met spelletjes en oefeningen. Fundels zijn gratis uit te lenen via Mijn Bibliotheek op pc, tablet of smartphone.

eerste verdieping

eerste verdieping

romanafdeling
In de romanafdeling vind je een zeer brede collectie romans en verhalen, van ontspannende lectuur tot literaire meesterwerken. Ze staan geordend op auteur. Een groot aantal romans zijn voorzien van een genre-etiket.
We hebben een collectie dwarsliggers, dat zijn boekjes waarbij de tekst dwars over beide pagina’s van dun papier gedrukt is en die makkelijk weg te steken zijn in handtas of binnenzak.
Sprinters zijn romans met een gele sticker op de voorkant. Onze leners hebben vaak een moeilijk te stillen honger naar de nieuwste en de meest succesvolle boeken. Vanzelfsprekend halen we die altijd snel in huis. Met de sprinterservice van de bib willen we de circulatie van die topboeken verhogen. De uitleenvoorwaarden zijn daarom anders dan voor een gewoon boek: je kan ze maximum 3 weken ontlenen, niet verlengen en ook niet reserveren.

anderstalige boeken
Behalve Nederlandstalige boeken hebben we ook een collectie Engelstalige en Franstalige werken en een kleine collectie boeken geschreven in het Duits, Spaans of Italiaans.

makkelijk-lezen-hoek
Voor wie anders wil lezen, of voor wie het lezen om een of andere reden niet (meer) vanzelf gaat, zijn er makkelijk lezen-, grote letter- en luisterboeken. Ze staan bij elkaar in de makkelijk-lezen-hoek. Er ligt ook Wablieft, een makkelijk-lezen-krant voor volwassenen.
Een luisterboek is een geluidsopname van een voorgelezen boek. De bibliotheek heeft een collectie luisterboeken voor jeugd en voor volwassenen. Luisterboeken zijn er niet enkel voor mensen met een beperkt zicht maar ook voor mensen die willen lezen op een andere manier. Naast luisterboeken bieden wij ook Daisyboeken aan. Daisyboeken zijn speciaal ontwikkeld voor blinden, slechtzienden of een andere leesbeperking. Het verschil met een gewoon luisterboek is dat je zo'n Daisyboek kan hanteren als een gewoon boek. J kan in één ruk doorlezen, maar je kan ook door het boek bladeren, je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz. Daisyboeken kan je afspelen op een Daisyspeler, maar ook op een computer met aangepaste software (gratis verkrijgbaar bij ons en gratis te downloaden - Engelstalige website).

strips voor volwassenen
Naast gekende stripreeksen kan je ook kiezen uit een ruime collectie graphic novels, dat zijn stripverhalen met literaire kwaliteit, uitgebracht in boekvorm . Je vindt er bovendien manga’s en comics.

adolescentenhoek
De verhalen voor adolescenten, herkenbaar aan de grijze band of de letters AD, staan in een apart rek bij de gele muur. Voor deze 14 tot 18 jarigen zijn daar eveneens anderstalige boeken.

muziek
Van Bach tot Zornik en van country tot geluidsopnames: onze muziekcollectie is zeer uitgebreid. Je vindt je gading in de rekken op de themastands of in het rek met de nieuwe aanwinsten.

films
Een uitgebreide collectie speelfilms en TV-reeksen, voor jong én oud, biedt voor elk wat wils. Onze dvd-collectie bevat zowel de nieuwe topfilms als filmklassiekers. De muziekdvd’s (van pop, musical tot opera) en registraties van cabaret- en andere theatervoorstellingen zijn de moeite waard om te bekijken.