musea

Den Toren
Het begint allemaal in 1820 met de komst van de eerste militairen met schietoefeningen op de Brasschaatse Heide en de ontwikkelingen in de artillerie. Je ontdekt er hoe de natuur, de militaire aanwezigheid en de luchtvaartactiviteit dit gebied gevormd hebben. Sinds 2000 is de ecologische waarde van het vliegveld en haar omgeving erkend. Het Klein Schietveld maakt deel uit van het Europees ecologisch netwerk van NATURA 2000-gebieden.

site Gunfire
Van de voorlader van Napoleon tot de helikopter en drone! Gunfire is een militair museum gebouwd rond de artillerie en pantservoertuigen.De artillerie is vanaf het ontstaan van het kamp van Brasschaat het legeronderdeel dat bepalend is voor wat er in het kamp gebeurde.

Hierdoor kunnen we beroep doen op heel wat plaatselijk aanwezige kennis en vrijwilligers. Deze lokale voedingsbodem is ook de reden van het ontstaan van een museum.

Het museum is open op dinsdag en donderdagnamiddag, op aanvraag en tijdens speciale acties. Tijdens het toeristisch seizoen (30 april – 30 september) is Gunfire open tijdens de tweede en derde zondag van de maand. Groepen kunnen op aanvraag tijdens de week en het weekend een bezoek brengen.

Van Hecke museum
De schilderijen, beelden en attributen van kunstenaar Thomas van Heck (1910-2006) zijn te bewonderen in dit museum. Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.