antitankgracht

de evolutie van antitankkanaal tot groene verbinding

In de jaren 30 groeven militairen, in de buurt van een uitgebreid loopgravennetwerk uit WO I, een kanaal in een kwartcirkel rond Antwerpen. Het kanaal was tussen de 6 en 18 meter breed, 2 meter diep en maar liefst 33 kilometer lang, van Zandvliet tot Oelegem.

Het antitankkanaal moest de opmars van Duitse tanks en ander rollend materiaal naar Antwerpen stuiten. De vijand kwam echter van de andere kant... 

Het kanaal en zijn oevers evolueerden sindsdien tot een groene verbinding tussen verschillende natuurgebieden. Planten en dieren maken nu gemakkelijk de oversteek naar een ander natuurgebied. Sommige delen van het oorspronkelijke kanaal zijn verdwenen door uitbreiding van de haven en de aanleg van snelwegen.

De restanten van het kanaal zijn nu als gracht van onschatbare waarde. Langsheen het kanaal werden verschillende forten en vele bunkers gebouwd. Die dienen al een tijdje als comfortabele winterslaapplaats voor vleermuizen. Het kalkrijke beton van de forten is bovendien erg nuttig voor de groei van mossen, varens en vele andere planten.

Langs de antitankgracht vind je heel wat wandelknooppunten terug. Stel je eigen wandeling samen.

Ga mee vleermuizen tellen samen met Natuurpunt.