top 10 erfgoed

1. Oud Gemeentehuis

Bredabaan 182

Dit statige gebouw, neergezet in het hart van de gemeente begin 20e eeuw, werd ontworpen door architect Ferdinand Truyman. Burgemeester Ferdinand de Baillet-Latour schonk in 1905, bij de viering van 75 jaar onafhankelijkheid, de twee leeuwen die de monumentale eretrap sieren. Na de ingebruikname in 2018 van het nieuwe gemeentehuis op de Verhoevenlei, biedt dit gebouw alleen nog onderdak aan het kabinet van de burgemeester en enkele ondersteunende diensten. Je kan hier het infopunt toerisme vinden!

​​​​​​​2. Der Nordabschnitt

Den Uitlegger, Sion Kloosterlaan

Der Nordabschnitt is een Duitse stelling uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd in het noordoosten van Antwerpen tussen de Schelde en het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. Het bestond uit loopgraven, draadversperringen, schuttersputten en maar liefst 497 bunkers. Je kan er enkele van bezoeken in domein Den Uitlegger of via een bunkerbezoek met natuurgids.

3. Torenpoort

park De Mik, Kerkedreef

Park De Mik is een Engelse landschapstuin, met vijver en omheiningsgracht rond het kasteeldomein. In 1830 werd met de opgegraven ijzermaalstenen de neogothische toegangspoort gebouwd, die perfect paste in het concept van de Engelse tuin. Nochtans is het ontwerp gebaseerd op een stadspoort uit het Franse Bourges (Porte d’Auron). De binnenkant van de toren bewonderen is vandaag een privilege voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. In de torenpoort eindigt namelijk de vertelling van het Sprookjespad.

​​​​​​​4. Kasteel van Brasschaat

Hemelhoevedreef 1

In 1872 liet Armand Reusens een groots kasteel bouwen naar Frans model, gevolgd door de aanleg van een prachtig park en heel wat pittoreske bijgebouwen. Kasteel en domein werden nadien verder uitgebreid tot de gemeente het in 1949 aankocht en openstelde voor het publiek. Je kan er vandaag nog terecht voor ontmoetingen zoals feesten en vergaderingen.

5. Fort van Brasschaat

Sion Kloosterlaan

Gebouwd net voor de Eerste Wereldoorlog als onderdeel van een verdedigingsgordel rond Antwerpen. Vandaag is het verboden terrein, want het is de thuis van een grote kolonie vleermuizen. Maar een wandeling errond is al een ervaring op zich.

6. Obelisk

Hemeldreef (Gemeentepark)

Dit majestueuze monument van de hand van de Italiaanse beeldhouwer della Casa werd in 1885 geplaatst door toenmalig burgemeester Armand Reusens. Het was een geschenk van zijn broer Georges, ambassadeur van de Koning in het Vaticaan.

7. Bremdonck

Plataandreef (Peerdsbos)

Bezoek zeker deze gerestaureerde hoeve uit de 14e eeuw. Het draagt een rijke geschiedenis met zich mee van pachters en boeren die, doorheen de tijd en oorlogen, hun eigen verhaal schreven. Op deze unieke locatie in het prachtige Peerdsbos, komen mens, natuur en kunst naadloos bij elkaar. Geniet van de wilde bloementuin met kikkerpoel en beelden, het buitenterras, de kunstgalerij en Bar Liza, genoemd naar het paard dat zijn leven doorbracht in de voormalige stal.

​​​​​​​8. Maagdschap van de Heilige Anna

kerk Maria-ter-Heide, Bredabaan 1047

De neogotische parochiekerk geeft onderdak aan de grootste kunstschat van alle Brasschaatse kerken: de maagdschap van de heilige Anna. Dit drieluik uit 1513, geschilderd door Meester Johannes, stelt de afstamming voor van de maagd Maria. De kerk herbergt ook enkele eeuwenoude panelen, waaronder de kleine geschilderde panelen op de preekstoel uit de 15e eeuw.

9. Oorlogsmonument

Bredabaan 182

Monument voor gesneuvelden en slachtoffers van beide wereldoorlogen en de oorlog in Korea, opgericht in 1924 naar een ontwerp van architect Eugéne Geefs en beeldhouwer Georges Collard.

10. Antverpia

Sint-Antoniuslei 95

Gedurende meer dan honderd jaar de prachtige kantoren van Antverpia Verzekeringen. Werd begin 21e eeuw volledig gerenoveerd door de gemeente en omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw: dienstencentrum, kunstacademie en tentoonstellingsruimte.