Allemaal VIB

Parkeren voor garagepoorten? Te snel rijden? Fietslichtjes die niet werken? Zone 30 aan je laars lappen? Met je auto naar de bakker om de hoek? ... da's toch niks voor VIB's*?

*Very Important Brasschatenaar
*Verkeersveilig In Brasschaat

De gemeente Brasschaat sloeg samen met de politie de handen in elkaar om verkeersveiligheid op een originele manier onder de aandacht te brengen met een unieke campagne. Want we zijn tenslotte allemaal VIB's! 

 

Folder veilig fietsen in Brasschaat

Veilig fietsen in Brasschaat, dat willen we iedereen bijbrengen. En jong geleerd is oud gedaan, dus we willen dat onze kinderen echte VIB’s* zijn. Daarom sloegen gemeente Brasschaat en Lokale Politie Brasschaat de handen in elkaar om verkeersveiligheid ook bij jonge fietsers onder de aandacht te brengen.

Om de belangrijkste principes en verkeersregels in duidelijke taal uit te leggen aan leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar, ontwikkelden we de folder “Veilig fietsen In Brasschaat”. Op deze leeftijd gaan velen voor de eerste keer zonder begeleiding, alleen of in groep naar school of naar hun hobby’s. Een belangrijk moment om alle verkeersregels- en situaties te overlopen.

De folder geeft stap voor stap meer uitleg over de verkeersborden, de uitrusting van de fiets, specifieke verkeerssituaties, het Route2School project,… op het einde is er de heuse VIB-quiz. Hiermee testen leerlingen zelf of ze helemaal klaar zijn om de fiets op de springen en, zonder begeleiding, naar school te gaan.

Veilig fietsen naar school met de digitale schoolroutekaart

Kies je voor de fiets, dan kan je veilig op weg dankzij de digitale fietsroutekaart Route2School en stippel samen met je kind de veiligste fietsroute naar school uit.

Parkeren aan de schoolpoort. Zo doe je dat …

  • Parkeer minstens 5 meter voor een zebrapad. Op die manier worden overstekende voetgangers en fietsers goed gezien!
  • Parkeer niet voor de garagepoorten van de buren, ook al is dat maar 2 minuutjes. Andere ouders parkeren daar ook “maar” 2 minuutjes. Als we zo alles optellen, komen we al snel aan een half uur, terwijl die bewoners ook wel eens gehaast kunnen zijn om naar het werk te vertrekken, toch?
  • Om het parkeren aan onze schooltoegangen te vermijden, is de rijbaan ter hoogte van de schoolpoort onderverdeeld in rijvakken door de onderbroken witte middellijn afgebakend met verkeersbord A23. Hier is parkeren dus niet toegelaten. Zet je wagen gerust iets verderop, wandelen is immers gezond!
  • Parkeer op minstens 5 meter van een kruispunt.
  • Parkeer voor of na een verhoogd verkeersplateau of verkeersdrempel, niet erop.
  • Het zebra- en voetpad zijn voor voetgangers, het fietspad voor fietsers, de rijbaan voor auto’s. Hou je het zebra-, voet-, fietspad dus vrij voor onze actieve weggebruikers?
  • Hinder geen andere weggebruikers door eventjes dubbel te parkeren. Fietsertjes moeten zo slalommen tussen de geparkeerde voertuigen. Dat is leuk op een hindernissenparcours, maar niet in de schoolomgeving.
  • Kom met de fiets naar school! Dan parkeer je wel vlak voor de schoolpoort en het is nog gezond ook.

Campagnejaar 2020-2021: asociaal parkeergedrag

Campagnejaar 2020-2021: asociaal parkeergedrag

“Juist parkeren is iets wat wij op school al leren” (Lente, 6 jaar, wijk Maria-ter-Heide)

“Ik laat me met de fiets escorteren, dan moet papa niet dubbel parkeren” (Marie, 9 jaar, wijk Kaart)

“Mama wordt op een ontbijt getrakteerd, als ze mijn vriendjes niet blokkeert” (Noah & Oliver, 5 en 6, wijk Bethanie).

Met deze campagneslogans pakken drie Brasschaatse schoolkinderen het hinderlijk parkeren aan schoolomgevingen aan. Asociaal parkeergedrag is immers één van de meest voorkomende mobiliteitsknelpunten van onze inwoners. De nieuwe VIB*campagne laat een gans schooljaar Brasschatenaren nadenken over veilig parkeergedrag. Daarnaast moedigt VIB duurzame verplaatsingen in onze gemeente aan want met de fiets parkeer je wel veilig én vlak vóór de deur.

Lancering VIB campagne in 2020

Lancering VIB campagne in 2020

Op de startdag van de week van de mobiliteit (16 september 2020) lanceerden we de nieuwe VIB campagne. De kinderen, leerkrachten en ouders van de gemeentelijke én vrije basisscholen in de Middelkaart werden vrolijk opgewacht door onze VIB-zebra's. 

De zebra's trakteerden de schoolgaande kinderen op een leuke fluohanger, zorgden ervoor dat iedereen veilig het zebrapad overstak en complimenteerden automobilisten die zich aan de verkeersregels hielden. Onze Very Important Brasschatenaar Johan Kalifa Bals, bekend van de Buurtpolitie, was één van deze enthousiaste zebra's. 

Het idee van de zebra’s keken we af van onze stedenbandpartner, Tarija. Sinds 2004 heeft de gemeente Brasschaat een nauwe samenwerking met deze Boliviaanse stad. Doordat veel mensen van het platteland naar de stad verhuisden, groeide de bevolking in Tarija explosief. Het aantal auto’s nam toe en de combinatie van veel auto's, weinig ruimte en hordes voetgangers zorgde voor chaotische, soms gevaarlijke verkeerssituaties. De Zebra-campagne moest op een speelse manier burgers informeren over verkeersveiligheid.