Oekraïners liefdevol ontvangen

Ondertussen zijn al al vele Oekraïners goed opgevangen in onze gemeente. Een welgemeende 'dankjewel' aan iedereen die zich inzet.

Er bereiken ons vele berichten van opvanginitiatieven groot en klein voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne die in Brasschaat onderdak vinden en krijgen. Momenteel worden er 175 vluchtelingen opgevangen in onze gemeente. 58 in Hof ten Bos en 117 bij 44 gastgezinnen. Ook OLO-Rotonde start weldra met een opvang.

Met medeleven en respect voor de allesbehalve eenvoudige situaties, zetten velen zich dagdagelijks in om de (voordien) vreemden zich toch thuis te laten voelen en er een band mee op te bouwen. Onze welgemeende dank naar allen die zich met kleine en grootse hulp inzetten! Heb jij nog plek? Voor een korte periode, maar liefst voor een duurzame huisvesting van enkele maanden? Neem dan zeker contact met ons op.

Vanaf het moment dat de eerste vluchtelingen aankwamen werd onder andere in Hof ten Bos - van scholengroep Invento - een organisatie opgezet. Recent zetten ook OLO-Rotonde een systeem in werking om in een privéwoning enkele Oekraïners op te vangen. Maar het zijn vooral de vele Brasschatenaren zelf die in hun woning alles in het werk zetten om mensen op te vangen. Zo breidt hun gezin vaak uit, niet met één vluchteling. Vaak worden volledige gezinnen warm onthaald.

Dikwijls is dat niet eenvoudig door de taalbarrière, maar ook door de dagelijkse routine volledig te moeten omgooien. Desondanks vinden Brasschatenaren de nodige liefde en zorgzaamheid om de grootste obstakels te overkomen en vooral een thuis te maken voor zij die het nodig hebben.

131 Oekraïners in orde met administratie
Recent werd er een voormiddag georganiseerd op het gemeentehuis om mensen maximaal in orde te brengen met hun administratie. Naast mutualiteiten, bank, Kind en gezin, Huis van het kind en opvoedingswinkel hebben de diensten van gemeente en OCMW er voor gezorgd dat nu, slechts een maand na hun aankomst, reeds 131 Oekraïense vluchtelingen (51 gezinnen) in orde zijn met al hun documenten.